Mi a halogatás?

Sokak számára meglepő, hogy a halogatás a legtöbb esetben, egy rossz szokás és nem pedig jellemhiba. Egy eltanult tulajdonság és éppen ezért rendkívül jól korrigálható.

A halogató ahelyett, hogy egy feladatot a lehető leggyorsabban elvégezne, esetenként napokra, hetekre is elhúzza annak elvégzését. Az sem számít neki, hogy az a feladat maximum 20 percet venne igénybe.

Ha egy nagyobb feladatról van szó, akkor pedig addig húzza, míg már esélytelen lesz annak elvégzése, ekkor pedig már azért nem végzi el, mert esélytelen lenne időben befejezni.

A halogató mindig megtalálja a kiváló indokot arra, hogy most éppen miért nem lehet elkezdeni a feladatot.

Halogatás oka: 

Amikor például a fogorvost kellene felkeresni. A legtöbb ember addig-addig húzza az orvos meglátogatását, míg már annyira fáj neki a foga, hogy beszélni sem tud érthetően.

Azok a feladatok pedig, amik nem kecsegtetnek az azonnali jutalom lehetőségével, motiváció hiányában halogatás áldozatai lesznek.

Nincs cél vagy nem elég konkrét!

Ha nincs célunk egy feladattal, akkor nem érezzük igazán fontosnak vagy unalmasnak látjuk az előttünk álló feladatot.

Ez pedig egyenes út a halogatás erdejébe. 

De mi lehet a megoldás?

Minden teendődhöz állíts fel saját célokat és találd meg a miérteket! Azok a tevékenységek, melyeket önmagukban teljesen értelmetlennek látunk, lehet, hogy egy hosszú folyamat egyes lépései. Lássunk a folyamatok végére és gondolkozzunk hosszú távon is!

Halogatás oka lehet még:       Tökéletesen akarod elvégezni a feladatot.

A tökéletességre való törekvés egyszerre lehet áldás és átok is.

Áldás a tökéletességre való törekvés, ha az igényes munkavégzésre sarkall bennünket és sikerül hibátlan munkát kiadni a kezünkből.

Azonban rosszul sülhet el a dolog, ha addig-addig elégedetlenkedünk a munkánkkal, míg végül meg sem csináljuk az adott feladatot és halogatással végződik.

Soha ne ess túlzásba!

Igyekezned kell, hogy mindig a legjobb munkát add ki a kezeid közül, de biztos lehetsz benne, hogy hosszú távon teljesen hibátlan munkát nem fogsz tudni készíteni.

Sokkal nagyobb hátrányod származhat abból, ha folyton halogatsz és csúszol, mint abból, ha néha vétesz egy kis hibát.

Halogatás oka az is ha:   

  Egyszerűen nem döntesz!

Ha egy olyan helyzet előtt állsz, amiben dönteni kellene és nem tudsz, nagy rá az esély, hogy halogatni fogod a döntést.

Ennek az oka egészen egyszerű. Rettenetesen félsz attól, hogy hibázni fogsz, így nem mersz határozott döntést hozni.

Bizonyára már Te is levontad magadnak a következtetéseid. Ha feszegetni szeretnéd a határaidat, egyre csak többet és többet kihozni magadból, akkor fel kell hagynod a halogatással.

Haladni és halogatni nem tudunk egyszerre.

Ne legyünk restek ki iktatni az időnyelő tevékenységeket! Használjuk ki okosan a napjainkat és osszuk be hatékonyan az időnket!

Minden feladat előtt határozd meg, hogy miért kezdesz bele, mi vele a célod!

Fektesd le a végrehajtási szándékodat!

Erős motivációt biztosít, ha minden tevékenységednek érzed a súlyát.

Csatlakozz az üzleti csoportomhoz, ahol még több infót tudsz meg és kérdezhetsz az üzletről!

Kattints a képre!